Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η κατεδάφιση στο κέντρο του Βόλου για τη δημιουργία του πάρκου πανεπιστημίου. Μία ομολογουμένως ευχάριστη εξέλιξη καθώς αποτελεί μία πρώτη κίνηση για δημιουργία χώρων πρασίνου σε μία πόλη που δυστυχώς χτίστηκε χωρίς χώρους πρασίνου. Αν εξαιρέσουμε τα περιφερειακά πάρκα, Άναυρος, Πεδίο του Άρεως (σε πλήρη εγκατάλειψη) ελικοδρόμιο, το κέντρο της πόλης πάσχει από πάρκα και πράσινο. Στενοί δρόμοι που δεν επιτρέπουν ούτε καν το φύτεμα μικρών δέντρων. Δυστυχώς οι νέοι πεζόδρομοι σχεδιάζονται χωρίς χώρους για δέντρα και μπαίνουν μόνο μεγάλες γλάστρες που κατά τη γνώμη μου πιάνουν πολύ χώρο δυσκολεύοντας την κίνηση των πεζών. Επίσης οι κεντρικοί δρόμοι έχουν ελάχιστα δέντρα ενώ οι καινούργιες πολυκατοικίες χτίζονται συνήθως με πλήρη κάλυψη από μπετό... Έτσι συνολικά το κέντρο έχει έλλειψη δέντρων που ως γνωστόν επιδρούν θετικά στο μικροκλίμα προσφέροντας σκίαση, δροσιά και μία οπτική ανακούφιση στο απέραντο γκρίζο.
Ο Βόλος ως τουριστική πόλη θα έπρεπε να είναι πνιγμένος στο πράσινο. Λύσεις υπάρχουν, πχ η παραλία μετατρέπεται σε έρημο τις μεσημεριανές ώρες. Δεν θα μπορούσαν εκεί να τοποθετηθούν δέντρα σε γλάστρες ή σε ειδικά διαμορφωμένες υπερυψωμένες θέσεις με αυτόματο πότισμα; Μην ακούσω ότι θα χαλάσει η θέα γιατί αν είναι έτσι ρωτήστε και τους ξένους που παθαίνουν ηλίαση μη γνωρίζοντας τι σημαίνει ελληνικός ήλιος. Ή μήπως είναι δάκτυλος των καφετεριαρχών που θέλουν να τραβήξουν πελάτες στις οάσεις τους ;)
Σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 6.7 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, αρκετά καλύτερα από τα ποσοστά των μεγαλουπόλεων (Αθήνα 2.6τμ και Θεσσαλονίκη 1.6τμ, χωρίς το Σειχ Σου) ωστόσο όμως αρκετά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα μεσαίων και μικρών πόλεων στην Ευρώπη. Εύχομαι με τους Μεσογειακούς αγώνες να δούμε νέες νησίδες πρασίνου και περισσότερα δέντρα και όχι δήθεν ποδηλατόδρομους με κολόνες στη μέση και τάπητες στην παραλία που οταν βρέχει κάνεις πατινάζ.
Σάββατο 19 Ιουλίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου