Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007
e-volos.blogspot.com
σας περιμένει το νέο έτος 2008 ανανεωμένο για κάθε σχόλιο που αφορά την περιοχή μας.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΜΕΡΑ!
και
Σας ενημερώνουμε ότι μια νέα Webcam άρχισε τη λειτουργία της στο κέντρο του Βόλου.Μπορείτε να τη δείτε στη διεύθυνση:http://www.meteovolos.gr/camera.htm
Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007
Σταθμός και στον Πτελεό
Η διεύθυνση είναι http://pteleos.meteoclub.gr/
και εναλλακτικά www.pteleos.meteovolos.gr
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007
Στατιστικά Νοεμβρίου
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007
Σταθμός του Ε.Α.Α. και στη Σκόπελο!
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007
Στατιστικά Οκτωβρίου
Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007
Ο Βολος παρέα με τη Λάρισα πάνε ένα βήμα μπροστά!
Το δίδαγμα από όλη αυτή την ιστορία ξέρετε ποιό είναι;
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ
Ας το σκεφτούμε αυτό σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας!!!
Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007
Στατιστικά Σεπτεμβρίου
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007
Αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός στα Χάνια Πηλίου
Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Ο περιφερειακός δεν είναι έτοιμος ούτε μέσα στο κομμάτι του που περνάει την πόλη. Τα αρχαία ευρήματα που κοσμούν την περιοχή και διακόπτουν τα έργα μοιάζουν με "τσαντήρι". Λίγα μέτρα πιο δυτικά έχουμε την καταπληκτική πρωτοτυπία να έχουμε δύο ισόπεδους κομβους οι οποίοι έχουν φωτεινούς σηματοδότες και οι οποίοι είναι συνεχώς σκοτεινοί. Πρέπει να είναι απο τις μοναδικές περιπτώσεις Πανευρωπαϊκά που τέτοιοι κόμβοι δεν έχουν φωτισμό. Φωτισμό επίσης δεν έχει και ο υπόλοιπος δρόμος ακόμα μέχρι το ύψος των Μελισσιατίκων. Τι κι αν έγιναν εκεί αγώνες του Ολυμπιακού Τουρνουά ή το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης. Δεν άλλαξε τίποτα. Μήπως μόνο αν σκοτωθούν πάλι κάποιοι συμπολίτες μας θα αρχίσει να γίνεται κάτι; Σκοτάδι και γύρω από το Πανθεσσαλικό Στάδιο... Ίσως για να μη φαίνεται ο γύρω απαράδεκτος χώρος. Τη μέρα ομως που φαίνεται τι γίνεται;
Ενώ ο Βόλος παραμένει χωρίς αξιοπρεπή οδική σύνδεση με την ΠΑΘΕ τα τρένα τον εγκατελείπουν με γοργούς ρυθμούς. Μένει στο περιθώριο του ΟΣΕ και ως προς τις δυνατότητες σύνδεσης με τη μητρόπολη Αθήνα λόγω έλλειψης τακτικών δρομολογίων και ως προς την πληρότητα των δρομολογίων. Δεν είναι επόμενο όμως τη στιγμή που για να ταξιδέψει κανείς προς το νότο ανεβαίνει πρώτα στο βορά (Λάρισα) και μετά κατεβαίνει και πάλι προς νότο χάνοντας σχεδόν δύο ώρες μέχρι να έρθει και πάλι στο ύψος του Βόλου; Έτσι όμως χάνεται πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα το τρένο να μπαίνει ιδαίτερα στην περιοχή μας εκτός συναγωνισμού. Αλλά και τα δρομολόγια στη Λάρισα φθίνουν... Που είναι ο εκμοντερνισμός της γραμμής και η ηλεκτροκίνηση; Η γραμμή Βόλος-Καλαμπάκα; Μάλλον μια ανάμνηση και αυτή. Kι αυτό τη στιγμή που η Θεσσαλική πεδιάδα θα έπρεπε να αποτελεί σιδηροδρομικό πρότυπο συνδέοντας τις 4 μεγάλες της πόλεις υποδειγματικά δεδομένου και του εύκολου αναγλύφου της περιοχής...
Το λιμάνι της πόλης μας που κάποτε ήταν πηγή ζωής τώρα σχεδόν έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ. Που είναι η αναπτυξιακή πολιτική; Ενώ πλέον υπάρχει Οργανισμός Λιμένος Βόλου στην ουσία το λιμάνι είναι περισσότερο παρελθόν παρά μέλλον. Κάποτε ο Βόλος είχε θεωρηθεί ως πύλη της χώρας προς την Ανατολή. Τώρα μετά βίας που αποτελεί τον κομβο προς τις Σποράδες.
Το Αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου όλο φτιάχνεται και όλο μειώνεται η κίνησή του. Πως γίνεται αυτό; Μήπως κάποιοι δεν ενδιαφέρονται; Μήπως είναι αυτοί που δεν έρχονται να μας μιλήσουν; Γιατί αλήθεια κανένας αρχηγός ¨μεγάλου" πολιτικού χώρου δεν έρχεται να μιλήσει στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας; Φοβάται κάτι; Τις παλαιότερες δεκαετίες πάντως δε μας αποφευγανε έτσι. Τώρα μήπως δεν έχουν όραμά πλέον για να μας πούν; Περιμένουν να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα της δεκαετίας του 90 και μετά μήπως? Κι αν είναι έτσι εμείς τι θα πρέπει να ψηφίσουμε μέχρι τότε;;;
Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007
Στατιστικά Αυγούστου
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 33,5 βαθμοί Κελσίου, η μέση ελάχιστη 23,5, και η μέση του μήνα ήταν 28,3 βαθμοί. Η απόλυτη μέγιστη του μήνα σημειώθηκε την 25η μέρα και ήταν 38,2 βαθμοί Κελσίου, ενώ η απόλυτη ελάχιστη ήταν 15,7 βαθμοί Κελσίου και σημειώθηκε την έκτη μέρα του μήνα. Η μέση τιμή της έντασης του ανέμου ήταν 4,5 km/hr ενώ σημειώθηκε μέγιστη ριπή στις 27 του μήνα με τιμή 57,9 km/hr. Η επικρατούσα διεύθυνση ήταν ΒΒΑ.
Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007
Αναδάσωση ή μη αναδάσωση;

Όπως πολλοί θα γνωρίζεται (οι παλιότεροι θα το έχουν και ως ανάμνηση) ο λόφος της Γορίτσας δεν είχε πάντοτε το γνωστό πευκοδάσος, το οποίο είναι απόρροια δενδροφύτευσης, όπως άλλωστε φαίνεται και σε φωτογραφίες (Στουρνάρας, πηγη: www.diki.gr)
Υπάρχει βέβαια μία μανία στη χώρα μας να αναδασώνουμε οποιοδήποτε λόφο ή όρος επειδή έχει μακκία βλάστηση, καθώς το θεωρούμε ως υποβαθμισμένη δασική έκταση. Αυτή η λογική οδήγησε σε πολλές φυτεύσεις πεύκων κυρίως και κυπαρισιών σε δεύτερο λόγο καθώς τα συγκεκριμένα είδη δεν έχουν μεγάλη ανάγκη σε νερό και απαιτούν 5 φορές λιγότερο νερό την άνοιξη από τα φυλοβόλλα για να βγάλουν νέα φύλλα. Είναι προφανές ότι το πεύκο θεωρήθηκε προσφιλές για το ξερό ελληνικό καλοκαίρι. Ωστόσο κανείς ίσως τότε δεν πρόσεξε ότι το πεύκο (χαλέπιος) είναι εύλεκτο και μάλιστα έχει προσαρμοστεί στην φωτιά, διαθέτει κουκουνάρια που ανοίγουν και διασπείρουν τους σπόρους, ενώ ταυτόχρονα εκρύγνονται και μεταδίδουν τη φωτιά σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό αποτελεί τη μέθοδο επέκτασης του πεύκου καθώς οφελείται από την καύση των άλλω δέντρων που δεν είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά. Είναι προφανές ότι ένα γέρικο πευκοδάσος είναι πολύ επικύνδινο και προκαλεί πολύ έντονες φωτιές. Ακόμα και χωρίς την ανθρώπινη παρουσία (αμέλεια, ΔΕΗ, πυρομανείς) το δάσος αυτό θα καεί τουλάχιστον μία φορά στα 100 χρόνια όπως έχουν αναφέρει πολλοί δασολόγοι.
Στο Πήλιο η χαλέπιος πεύκη ήταν κάτι το άγνωστο και όμως πολλοί τη φυτέψαν σε περιοχές που είχαν πλούσια βλάστηση από δεκάδες είδη θάμνων. Οι θάμνοι όμως έχουν προσαρμοστεί και αυτοί, ως μεσογειακά είδη, και αμέσως μετά τη φωτιά με παραβλαστήματα αναγεννόνται.
Εδώ φαίνεται ένα παράδειγμα πως είναι σήμερα ένα μη καμμένο κομμάτι της Γορίτσας όπου παρατηρούμε την συνύπαρξη (ή μάλλον την επιβίωση των θάμνων ανάμεσα από τα δέντρα):

Παρακάτω φαίνεται ένα κομμάτι της φυσικά αναδασωμένης έκτασης:

Αυτή είναι μία εικόνα που δείχνει τη διασπορά που είχα αναφέρει παραπάνω (τα νέα δέντρα που βγήκαν χωρίς παρέμβαση) ωστόσο το μεγαλύτερο καμμένο τμήμα έχει καταληφθεί από τους παλιότερους κάτοικους που σε ορισμένα σημεία έχουν φτάσει τα 2 μέτρα σε ύψος, εξαιτίας της απουσίας βοσκής:

Είναι βέβαια λογικό οι άνθρωποι να θεωρούνε ότι ένα δάσος έχει μεγαλύτερη αξία από κάτι ασύμμετρους και άσχημους θάμνους. Ωστόσο δεν έχει την ίδια άποψη και η πανίδα. Τα πυκνά και φυτεμένα δάση δεν έχουν να προσφέρουν καθόλου τροφή στα διάφορα ζώα ή πουλιά. Έτσι αν και παλιότερα είχε επιχειρηθεί μία απελευθέρωση λαγών στη Γορίτσα, όλοι οι λαγοί έφυγαν από την περιοχή, γιατί δεν είχαν τίποτα να φάνε! Αντίστοιχα μπορείτε να κάνετε μία βόλτα στους λόφους του σωρού και γενικά των νότιων λόφων ή στο δυτικό Πήλιο και να δείτε λαγούς, σκαντζόχοιρους, χελώνες, κουκουβάγιες και αλεπουδάκια (θα ανέφερα και τα ποντίκια, αλλά δεν είναι και τόσο συμπαθή στην κοινή γνώμη) και άλλα είδη.
Τέλος αυτό που θα ήθελα να τονίσω από πλευράς μου είναι ότι τα φυσικά πευκοδάση και όμορφα είναι και καλώς υπάρχουν, αλλά είναι άκρως αλαζονικό και καταστροφικό από τον άνθρωπο να προσπαθεί να κατασκευάσει δάση εκεί που δεν υπήρχαν, είτε γιατί το κλίμα δε τα σηκώνει, είτε γιατί με αυτό τον τρόπο αυτό διαταράσει το φυσικό περιβάλλον και τον βιωτικό χώρο δεκάδων ειδών. Σε τελευταία ανάλυση η φύση θα βρει το δρόμο της και αν θέλει θα φέρει τα πεύκα εδώ ή θα τα διώξει μακριά, άλλωστε είδατε ποτέ καμία φυτεμένη οξιά στο Πήλιο;

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
Επιτέλους κυκλοφοριακές ρυθμίσεις!
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
Στατιστικά Ιουλίου
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 34,7 βαθμοί Κελσίου, η μέση ελάχιστη 24,4, και η μέση του μήνα ήταν 29,3 βαθμοί. Η απόλυτη μέγιστη του μήνα σημειώθηκε την 25η μέρα και ήταν 44,1 βαθμοί Κελσίου, ενώ η απόλυτη ελάχιστη ήταν 21,1 βαθμοί Κελσίου και σημειώθηκε την πρώτη μέρα του μήνα. Η μέση τιμή της έντασης του ανέμου ήταν 5,3 km/hr ενώ σημειώθηκε μέγιστη ριπή στις 13 του μήνα με τιμή 61,2 km/hr. Η επικρατούσα διεύθυνση ήταν ΒΒΑ.
Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007
Ημιορεινή χάραξη; Όχι ευχαριστώ!
"Όχι στην πεδινή χάραξη! Ναι στην ημιορεινή!"
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη και γιατί ζητείται κάτι τέτοιο από τους κατοίκους ή τους παραθεριστές που έχουν εξοχικά;
Καταρχάς οι κάτοικοι δεν θέλουν λένε να κατακερματιστεί η περιοχή από έναν δρόμο. Γιατί σήμερα τι ακριβώς γίνεται; Στη συνέχεια δεν θέλουν να κοπούν τα χωράφια τους και τα οικόπεδα. Μπορεί όντως η ελληνική πολιτεία να μην φημίζεται για τις απαλλοτριώσεις της, όσον αφορά τα ύψη των αποζημειώσεων κτλ. αλλά το όφελος από το δρόμο θα αντισταθμίζει αυτά τα μειονεκτήματα και για τους ίδιους που δεν θα κάνουν μία ώρα για αποστάση 25χλμ...
Στη συνέχεια αυτό που προτείνουν σημαίνει: Οικολογική καταστροφή, θα κοπούν χιλιάδες δέντρα, θα κατασκευαστούν τεράστια ορύγματα και επιχώματα, σήρραγα, κοιλαδογέφυρα στο ρέμα του Αγ. Βλασίου, μεγάλες κατά μήκος κλίσεις, τεράστια έργα αντιστήριξης, αλλοίωση του πανέμορφου τοπίου του Πηλίου. Ακόμα και για έναν δρόμο 2 λωρίδων με βοηθητικές λωρίδες το πλάτος της οδού φτάνει τα 10 μέτρα. Καταλαβαίνετε ότι 10 μέτρα απαιτούν 30-40 μέτρα ζώνης σχεδίασης της οδού με όρυγμα και επίχωμα εκατέρωθεν σε μία κεκλιμένη πλαγιά. Επιπλέον μιλάμε για υπερβολικό κόστος. Η πεδινή χάραξη υπολογίζεται στα 8.500.000 και είναι μία εύκολη λύση χωρίς επιβάρυνση του περιββάλοντος με πολλά χωματουργικά. Αντίστοιχα η ημιορεινή χάραξη θα απαιτήσει με βάση την προμελέτη 30.000.000, δλδ 350% αυξημένο κόστος. Και όλα αυτά βασίζονται σε μία προμελέτη, γιατί στην πράξη οι καθυστερήσεις και οι τενχικές δυσκολίες συνήθως αυξάνουν το κόστος κατά 10-20%. Τέλος πολύ σημαντική παράμετρος αποτελεί η χρονική περάτωση του έργου, καθώς ένα τόσο πολύπλοκο έργο με γέφυρα και σήραγγα θα απαιτήσει σχεδόν διπλάσιο χρόνο για να ολοκληρωθεί.
Προσωπικά όμως και χωρίς τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία εξ αρχής είχα αγανακτήσει ακούγοντας και βλέποντας τις διαμαρτυρίες των κατοίκων. Ένα τέτοιο έργο δεν γίνεται για να εξυπηρετήσει μία μικρή ομάδα ανθρώπων, όσο και αν ακούγεται αυτό ραττσιστικό, αλλά για να διευκολύνει 150.000 κατοίκους του Βόλου και των περιχώρων και ταυτόχρονα τους πολλούς χιλιάδες τουρίστες που θα το ξανασκεφτούν να έρθουν μετά την ταλαιπωρία που υφίστανται. Το Πήλιο δέχεται από παντού επιθέσεις και το τραγικό είναι ότι τις δέχεται από τους ντόπιους. Ανοίγονται άχρηστοι δρόμοι (Χανιά-Αγ. Λαυρέντιος) που κόβουν χιλιάδες δέντρα (μετά κροκοδειλίων δακρύων για τα δάση που καίγονται) και θέλουμε ακόμα έναν δρόμο να κόβει το βουνό και να καταστρέφει το τοπίο.
Ευτυχώς που το έργο θεωρείται ασύμφορο και δεν θα βρει χρηματοδότηση. Έτσι το μόνο παρήγορο είναι ότι η λύση προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα....άραγε εμείς σαν πολίτες πότε θα ξυπνήσουμε από το λήθαργο και θα αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση εκτός από τις περιόδους που καίγεται ένα δάσος (ακόμα και αν ήταν φυτεμένο και μονοκαλλιέργεια πεύκου); Πότε θα ξυπνήσουμε, όταν θα έχουμε καταστρέψει το μοναδικό έργο και μνημείο της φύσης που λέγεται Πήλιο και που οι ξένοι τιμάνε περισσότερο από τους ντόπιους;
Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007
Στατιστικά Ιουνίου
Δύο πρόσωπα μας έδειξε ο φετινός Ιούνιος. Το έντονα βροχερό πρόσωπο τις πρώτες του μέρες και το έντονα ζεστό τις τελευταίες. Μέσα στο μήνα μετρήθηκαν 39,8 mm στην πόλη του Βόλου (αρκετά μεγαλύτερη τιμή από την αντίστοιχη κλιματική) ανεβάζοντας έτσι το ετήσιο ποσό βροχόπτωσης στα 153,6 mm. Τα περισσότερα από τα παραπάνω χιλιοστά καταγραφήκαν τις πρώτες μέρες του μήνα. Στη συνέχεια ο καιρός σταθεροποιήθηκε στις τυπικές Ελληνικές καλοκαιρινές συνθήκες με αποκορύφωμα τη θερμή εισβολή που συνέβη τις τελευταίες μέρες του μήνα η οποία έδωσε και τη μέγιστη θερμοκρασία των 44,7 βαθμών Κελσίου.Η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 32,5 βαθμοί Κελσίου, η μέση ελάχιστη 22,1, και η μέση του μήνα ήταν 26,9 βαθμοί. Η απόλυτη μέγιστη του μήνα σημειώθηκε την 26η μέρα και ήτανε 44,7 βαθμοί Κελσίου, ενώ η απόλυτη ελάχιστη (16,9 βαθμοί Κελσίου) στις 6 του μήνα. Η μέση τιμή της έντασης του ανέμου ήταν 4,1 km/hr ενώ σημειώθηκε μέγιστη ριπή στις 27 του μήνα με τιμή 45,1 km/hr. Η επικρατούσα διεύθυνση ήταν και πάλι ΒΒΑ.
Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007
Ρεκόρ Θερμοκρασίας
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007
Ο ΒΟΛΟΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ
Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007
Βροχερός ο Ιούνιος για την ώρα!
Σάββατο 2 Ιουνίου 2007
Στατιστικά Μαΐου
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν 26,3 βαθμοί Κελσίου, η μέση ελάχιστη 17,1, και η μέση του μήνα ήταν 21,3 βαθμοί. Η απόλυτη μέγιστη του μήνα σημειώθηκε την 13η μέρα και ήτανε 30,8 βαθμοί Κελσίου, ενώ η απόλυτη ελάχιστη (14,7 βαθμοί Κελσίου) στις 4 του μήνα. Η μέση τιμή της έντασης του ανέμου ήταν 4,2 km/hr ενώ σημειώθηκε μέγιστη ριπή στις 29 του μήνα με τιμή 41,8 km/hr. Η επικρατούσα διεύθυνση ήταν και πάλι ΒΒΑ όπως και τους προηγουμενους μήνες.
Παρασκευή 25 Μαΐου 2007
Η εποχή της παράνοιας
Υπήρχε μία εποχή, κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 80 και τις αρχές του 90 που στη μικρή μας πόλη υπήρχε ακόμα ελεύθερο το αγγλικό μουσικό κανάλι ΜΤV. Εκείνη την εποχή μετέδιδε δέκα φορές τη μέρα βιντεοκλίπ των Queen και των Depeche Mode και τον εμπορικό αλλά πάντα ποιοτικό Bryan Adams τον είχε σαν ευαγγέλιο. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τον άξιο ελληνικό του κλώνο MAD και παρακολουθούμε τον ταυτόχρονο εκπεσμό της μουσικής. Νέοι παρουσιαστές με όμορφο συνήθως παρουσιαστικό και με μοναδικό προσόν να μιλάνε με ριπές άνω των 30 λέξεων το δευτερόλεπτο αλλά ταυτόχρονα το λεξιλόγιο τους να περιορίζεται στις 99 λέξεις ώστε να μην μπερδέψουν το εφηβικό τους κοινό. Αντίστοιχα στο ραδιόφωνο σήμερα το προσόν είναι να λές δέκα κλισέ το λεπτό, να μισείς τη βροχή, τη συννεφιά και το κρύο ενώ ταυτόχρονα υμνείς τον ήλιο σαν θεό 365 μέρες το χρόνο, ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο. Η παραμικρή συννεφιά προκαλεί εκδήλωση βαριάς μορφής κατάθλιψη και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αυτοκτονικές τάσεις. Σε μία χώρα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλιοφάνειας στη Ευρώπη, μαζί ίσως με την Μάλτα.
Στην επαρχία δε έχει κανείς το προνόμιο να απολαμβάνει το εξαίσιο ελληνικό ραδιόφωνο. Το τιμημένο αυτό είδος εκπέμπει μόνο κυνοφιλή άσματα ή τροπάρια της εκκλησίας. Πραγματικά προκαλεί παράνοια το ρεπερτόριο του και μία βόλτα στο εθνικό οδικό δίκτυο πείθει, ενώ αν κινηθεί κανείς στον επαρχιακό δρόμο μπορεί και να οδηγηθεί σε ατύχημα έχοντας συνέχεια το δεξί χέρι απασχολημένο στην αναζήτηση υποφερτού σταθμού. Αυτό όμως που πραγματικά ενοχλεί είναι η μονότονη επανάληψη των ίδιων τραγουδιάριδων, ασχέτως χρωματισμού του δέρματος τους (από σολάριουμ ή από φυσικού), που πουλάνε μαγκιά με τα πράσινα χαρτάκια, αναφέρονται στις γυναίκες που τις έχουν μεταχειριστεί χειρότερα και από το ξυπνητήρι τους μετά από ξενύχτι και στο πόσες σφαίρες έχουν φάει αλλά έχουν ζήσει για να μας το διηγηθούν.
Όλα αυτά σε μία χώρα και δη σε μία πόλη με πολιτιστικό υπόβαθρο που κινείται ανάμεσα σε γαλαξιακούς αστερισμούς (βλ. τα ονόματα των λαϊκών μαγαζιών) και που ξυπνάει με Πέγκυ Ζήνα και κοιμάται με «Λαίδη Άντζελα», προκαλούν ένα επικίνδυνο για τα αυτιά και τη σκέψη μίγμα ακουσμάτων και συμπεριφοράς. Φαίνεται ότι οι σύγχρονοι «καλλιτέχνες» ζήλεψαν το βούρκο από τον οποίο μερικοί έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική (γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή) αλλά το έκαναν με τόση θέρμη που ξέχασαν να βγουν από αυτόν. Αποτέλεσμα είναι η μουσική σήμερα να έχει ευτελιστεί τόσο πολύ που να ακούγεται από τα κινητά που κρατάνε παιδιά στο δρόμο απολαμβάνοντας το νέο άσμα του εκάστοτε τροβαδούρου – λαικού παιδιού, κατόχου τζιπ με ιπποδύναμη που μεγαλώνει τον ανδρισμό τους και ρίχνει τις γυναίκες σαν τις μύγες σε λάμπα κρεοπωλείου. Από την άλλη αν δεν είσαι στα play list, απλά δεν υπάρχεις.
Φαίνεται σε όλα αυτά ένα φως στο τούνελ; Φύσει αισιόδοξος άνθρωπος θα έλεγα πως το «ιντερνετικό» ραδιόφωνο αποτελεί πλέον μία διέξοδο διαφυγής για το γούστο και τη μουσική μας υγεία. Υπάρχουν πολλές επιλογές «εκεί έξω» και πραγματικά ελπίζω και η πόλη μας να ξυπνήσει από το λήθαργο της και να οδηγήσει τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα.
Ένα ραδιόφωνο που προβλήθηκε σε εφημερίδες (για τηλεόραση ούτε για αστείο) είναι το www.moodyradio.gr για τους λάτρεις της μαύρης μουσικής, Τζαζ και Μπλουζ. Μία πολύ καλή ελληνική προσπάθεια εν μέσω πολλών άλλων αξιόλογων ξένων.
Καλό σερφάρισμα!
Πέμπτη 3 Μαΐου 2007
Τρίτη 1 Μαΐου 2007
Στατιστικά Απριλίου
Σάββατο 21 Απριλίου 2007
Ατμοσφαιρική Ρύπανση Βόλου
Πέμπτη 5 Απριλίου 2007
Ο καιρός το Πάσχα
Καλή Ανάσταση!
Δευτέρα 2 Απριλίου 2007
Στατιστικά Μαρτίου
Η βροχόπτωση που μας ενδιαφέρει και περισσότερο λόγω της ανομβρίας που επικρατεί μετρήθηκε στα 22,2 mm που είναι η μισή περίπου τιμή (50%) σε σχέση με την αντίστοιχη κλιματική για το Βόλο. Η μέγιστη ημερήσια τιμή ήταν στις 22 του μήνα όπου και μετρήθηκαν 11,8 mm.
Η μέση τιμή του ανέμου ήταν 4,2 km/hr ενώ σημειώθηκε μέγιστη ριπή στις 4 του μήνα με τιμή 62,8 km/hr.
Η πίεση στο ύψος της θάλασσας κατέβηκε για πρώτη φορά φέτος στα 993,1 hPa και μάλιστα διατηρήθηκε για αρκετές μέρες μέσα στο μήνα κάτω από τα 1000 hPa.
Αυτό που θα πρέπει να μας μείνει είναι ότι ο Μάρτιος ήταν ο 5ος σε σειρά μήνας με βροχόπτωση αρκετά κάτω της κλιματικής τιμής κατεβάζοντας τα υδατικά αποθέματα σε αρκετά χαμηλή στάθμη.
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007
Μεγάλο Πολιτιστικό Πρόβλημα αποκτά ο Βόλος...
Ο Βόλος από μόνος του ακολουθεί μια ιδιαίτερη πορεία πάντα με γενικό οδηγό την παραπάνω αρνητική διαπίστωση. Σκεφτείτε ότι είναι μια πόλη την οποία πάντα αγαπάμε όταν βρισκόμαστε μακριά της. Όσο ζούμε κι αναπνέουμε μέσα της μας πληγώνει. Σκεφτείτε πόσες πόλεις ξέρετε που να είναι διχοτομημένες σαν το Βόλο -όπως το Βερολίνο των περασμένων ετών! Πόσες πόλεις ξέρετε που να αποφεύγουν οι μισοί κάτοικοί της να μιλάνε με τους άλλους μισούς. Έχετε συνειδητοποιήσει ότι με ένα πληθυσμό του πολεοδομικού συγκροτήματος 125.000 κατοίκων η πόλη φαίνεται πάντα με 82.000 (αυτός είναι ο πληθυσμός του Δήμου Βόλου) σε όλες τις σχετικές λίστες που υπάρχουν στην Ελλάδα; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι εξαιτπίας αυτού (και όχι μόνο βέβαια) δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ έγκαιρα κανένα έργο πνοής στην πόλη; Ο Περιφερειακός της πόλης του Βόλου καρκινοβατεί (μόλις σήμερα έγινε νέο ατύχημα) τη στιγμή που και το κάθε χωριό σχεδόν ανά την Ελλάδα έχει Περιφερειακό δρόμο, η νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου τι σαν ολοκληρώθηκε δεν έχει παραδοθει μετά από τόσα χρόνια κατασκευής, το αεροδρόμιο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, το ίδιο και ο δρόμος που πρέπει να πάρει κανείς για να πάει εκεί. Γιατι η πόλη μας έχει το Πανθεσσαλικό Στάδιο άδειο; Γιατί οι επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες μας από 2 που είναι σήμερα αντί να γίνουνε 1 καλή και δυνατή θα γίνουν από τη νέα χρονιά 3; Γιατί η οδός Ζάχου ανεβαίνει αλλά δεν κατεβαίνει η Καραμπατζάκη; Γιατί είναι άλλος Δήμος εκεί; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος; Είναι οι πρόσφυγες; Τότε γιατί δεν υπάρχει και Δήμος Αγίου Βασιλείου στην άλλη προσφυγική γειτονιά; Γιατί ο λόφος της Γορίτσας ανήκει κατά 75% στο Δήμο Ιωλκού και 25% στο Δήμο Πορταριάς αλλά για να πάνε οι Δημότες του εκεί διασχίζουν πρώτα το Δήμο Βόλου; Γιατί ο Σωρός ανήκει στο Δήμο Ιωλκού; Γιατί ο Δήμος Αγριάς να μην έχει κανένα δικαίωμα εκεί; Γιατι σε όλη αυτή την περιοχή ο αριθμός των αιωρούμενων σωματιδίων είναι πάνω από αυτόν που μετράται στη Νέα Υόρκη; Επιτρέπεται αυτό; Κι αν ναι που οφείλεται;
Μήπως τελικά υπάρχει λόγος για όλα αυτά; Μήπως εμείς δημιουργούμε τα γεγονότα με τη στάση μας; Μήπως παίρνουμε και αξίζουμε την απολαβή μας βάση αυτού που ψηφίζουμε; Μήπως φταίει η θάλασσα ή το κλίμα μας που μας κάνει νωχελικούς; Ή φταίνε πάντα οι άλλοι (η κεντρική εξουσία στην Αθήνα ή οι Λαρισαίοι που είναι πιο δραστήριοι); Και ερωτώ μήπως τελικά δεν θα πρέπει να είμαστε υποψήφια πόλη για τους Μεσογειακούς Αγώνες που τόσο θέλουμε; Τι επίπεδο έχουμε να δείξουμε και να εξάγουμε; Την πόλη μας που είναι ένα απέραντο και άναρχο πάρκινγκ χωρίς πεζοδρόμια; Ή το φοβερό πολιτισμό μας τη στιγμή που ο μισός περιφερειακός δρόμος είναι σκοτεινός; Ανέχεστε άλλο αυτό το δρόμο φάντασμα να μην έχει φωτισμό γύρω από το Πανθεσσαλικό Στάδιο; Πρέπει να είναι οι δύο μοναδικοί κόμβοι που έχω δει ποτέ μου (Κόμβος Φυτόκου και Μελισσατίκων) μέσα σε οικισμό που έχουν φωτεινούς σηματοδότες μέσα σε ολοσκότεινο περιβάλλον (αν έχει δει κάποιος άλλο αλλού το ίδιο ας μου το πει για να το διορθώσω). Ανέχεστε άλλο στη γενέτειρα πόλη του Βαγγέλη Παπαθανασίου να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον ζωντανή συναυλία λόγω προβλήματος με τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων (και της αστυνομίας) εκτός από αυστηρά συγκεκριμένους χώρους και "καλλιτέχνες";Μήπως τελικά αξίζουμε μόνο για την Eurovision;
Φίλοι και φίλες σας γράφω όλα τα παραπάνω με αφορμή τη συναυλία των Blues Wire και του Louisiana Red η οποία μόλις έχει αναβληθεί για τους παραπάνω λόγους. (Το γιατί έρχονται στην Ελλάδα τα ανάλογα ονόματα κάθε χρόνο και γιατί δε βλέπουμε ονόματα από άλλες μουσικές σκηνές είναι άλλο θέμα και θα μας απασχολήσει σε άλλο post). Επειδή τυχαίνει να είμαι φίλος αλλά και από τους φανατικότερους της μπάντας είμαι για έναν ακόμη λόγο πληγωμένος που ο Βόλος είναι και πάλι έξω από το χάρτη τέτοιων Πανελληνίων περιοδείων. Ίσως το παρατράβηξα λιγάκι αλλά δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλύσουμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Το γεγονός είναι ότι δεν παίρνουμε το κομμάτι της πίτας που μας αναλογεί. Και γράφω όλα αυτά γιατι πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται καθαρά σε μας. Τουλάχιστον όμως να διαφυλάξουμε αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε. Κι αυτό δυστυχώς δε γίνεται στην πόλη μας που δείχνει να τα έχει με τον εαυτό της και τους κατοικους της. Πρέπει να έρθει ο καιρός να αλλάξει άυτή η νοοτροπία μας.
Προσοχή κατά τις μέρες της Αναστάσεως!
Ο καιρός όπως φαίνεται θα εναντιωθεί στις κανιβαλιστικές μας συνήθειες.
Προσοχή στις μετακινήσεις και στις συνήθεις δραστηριότητές κατά τις μέρες αυτές!